18 Temmuz 2017 Salı

FIRINDA ZEYTİNYAĞLI BAMYA YEMEĞİ

Malzemeler
500 gr Bahçe Bamyası
1 Adet Kuru Soğan
3 Adet Domates
1 Adet Biber
4-5 Diş Sarımsak
1 Kahve Fincanı Koruk Suyu veya Yarım Limon
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
Tuz
Yapılışı
  • Bahçe bamyası genellikle 8-10 santim uzunluğunda olan bamyalara deniyor. Zeytinyağlısını pişirmek için bu bamya çeşidini kullanırdı rahmetli annem.
  • Bamyalarımızı önce güzelce yıkayıp 2-3 kat kağıt havlu serdiğimiz süzgüye alınır, iyice kuruyana dek bekletilir.
  • Bamyaların koni şeklinde olan baş kısımları incecik soyulur. Büyüklerimizden gördüğüm kadarıyla bamyayı baş kısmı yukarı gelecek şekilde tutup soyarlardı. Ben tam tersi yapıyorum baş aşağı tutup öyle soyuyorum. Böylesi bana daha kolay geliyor.
  • Bamyalar hazır olunca tencereye yağımızı ve yarımay doğradığımız soğanları tencereye alıp orta kısık ateşte kavurmaya bırakıyoruz. Bu arada domateslerimizi soyup 2 tanesini yemeklik doğrayıp birini fırına verirken kullanmak üzere ayırıyoruz.
  • Soğanlar şeffaflaşınca domates ve sarımsakları tencereye alıyoruz. Hemen üzerine bamya ve koruk suyu yoksa limon suyunu koyup bamyaların rengi dönünceye dek kavuruyoruz.
  • Yaklaşık 1 buçuk bardak kaynar su ve tuzunu ilave edip bir taşım kaynattıktan sonra fırın kabına yemeğimizi alıp kaşığın tersiyle üzerini düzlüyoruz. Ayırdığımız domatesi dilimleyip yemeğimizin üzerine diziyoruz. Biberi yemeği fırına verdikten 10-15 dakika sonra ekliyoruz. Biber çok çabuk piştiğinden fırında yanıyor.
  • Yemeğimiz suyunu çekip yağına kalana dek yani yaklaşık 30 dakikada pişecektir.
  • Yemeğimizin ilk sıcağı geçtikten sonra ılık ya da soğuk servis edilir.

Afiyet Olsun…

17 Temmuz 2017 Pazartesi

VİŞNE ŞERBETİ

Bu şerbetin tarifini bizim yakınlarımızda çok temiz ve leziz döner yapan komşumuz var ondan öğrendim. Eskiden hem limonata hem vişne şerbeti yapar satarlardı. Sonraları yapmaz oldular. Ben de onlardan rica ederek bu tarifi mutfağıma katmış oldum.
Malzemeler
1 kg Vişne
2-2 Buçuk Su Bardağı Şeker
1 Çay Kaşığı Limon Tuzu
Yapılışı
  • Bu tarifte vişneleri sapları ve yapraklarıyla birlikte kullanıyoruz.
  • Vişneler sapları ve yapraklarıyla beraber güzelce yıkanır, suda bekletilir. Tekrar yıkanır.
  • Sonrasında şekeri vişnelerin üzerine döküp vişneleri ezerek şekerle birbirine harmanlıyoruz. Şekerler epeyce eriyene dek bekletiyoruz.
  • İnce bir tel süzgüyle süzüyoruz. Geride kalan posada hala kalmış olan meyve ve şeker tadını kullanabilmek için posaya 1 bardak su ekleyip tekrar ovuşturuyoruz. Yine süzüyoruz. Bu işlem 2-3 kez yapıyoruz. Kalan posadan azıcık alıp tadına bakıyoruz. Meyve ve şeker tadı kalmadıysa şerbetimiz tamamlanmıştır.
  • Süzdüğümüz vişne şerbetini şişeye alıp buzdolabına kaldırıyoruz.
  • İçerken zevkimize göre sulandırdıktan sonra buzla servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

Related Posts with Thumbnails